Kdy mám nárok na mateřskou?

Čekáte dítě a nejste si jistá, za splňujete kritéria pro mateřskou dovolenou? Jak je to s nutností být zaměstnaná a na co máte nárok jako osoba samostatně výdělečně činná? A co když jste odešla ze zaměstnání tři měsíce před porodem? To vše jsme rozebrali v našem článku.

těhotná žena řeší uplatnění nároku na mateřskou dovolenou
5 minut čtení

Kapitoly článku

Kdo má nárok na mateřskou dovolenou?

Na mateřskou dovolenou má především nárok matka budoucího dítěte. Je to dávka, která je spojená s vysokým stupněm těhotenství a porodem a dobou po něm.

Do ukončení šestinedělí po porodu dítěte na má na mateřskou nárok opravdu pouze matka, která dítě porodila. Po ukončení šestinedělí o ni může zažádat i otec dítěte či manžel matky. Mateřská dovolená náleží také rodičům adoptovaných dětí. V takovém případě může žádat kterýkoliv z rodičů.

Řešíte problém související s nárokem na mateřskou dovolenou?

Napište nám svůj dotaz a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

 

Mateřská dovolená je jednou z dávek nemocenského pojištění. Pro nárok na ni je třeba prokázat, že jste byli účastníky nemocenského pojištění po dobu minimálně 270 dnů v uplynulých dvou letech. To lze ovšem splnit u různých zaměstnavatelů. Pokud jste byla zaměstnaná v rámci klasického pracovního poměru, odvádí za vás nemocenské pojištění zaměstnavatel a vy nemusíte nic dalšího řešit. Výše mateřské není jednotná a odvíjí se od výše mzdy.

Pokud byste chtěla nastoupit na mateřskou až po skončení pojištění, o svůj peněžitý příspěvek nepřijdete. Uplatní se zde totiž základní ochranná lhůta, která činí 180 kalendářních dní ode dne zániku pojištění (odchodu ze zaměstnání). V případě, že vaše pojištění trvalo kratší dobu, bude stejně krátká i ochranná lhůta (např. pokud pojištění trvalo 3 měsíce, ochranná lhůta bude také 3 měsíce).

Kdy se nastupuje na mateřskou dovolenou?

Mateřská dovolená začíná 6 až 8 týdnů před plánovaným termínem porodu. Den nástupu si matka může určit sama, a to kdykoliv v období osmi až šesti týdnů před porodem. V případě, že si termín neurčí, začne začíná mateřská dovolená nejpozději šest týdnů před očekávaným dnem porodu.

V případě, že by se dítě narodilo předčasně, ještě před oficiálním možným začátkem ze zákona, platí, že mateřská dovolená začíná tímto okamžikem.

V případě adopce dítěte začíná mateřská dovolená dnem převzetí dítěte a trvá po dobu 22 týdnů, v případě dvou nebo více dětí, po dobu 31 týdnů.

Nástupem na mateřskou začíná takzvaná podpůrčí doba, během které vám náleží také peněžitá pomoc.

Tip: Ochranná lhůta i ochranná doba ochraňují zaměstnance ve velmi specifických situacích, kdy jsou zranitelní a mohli by se snadno ocitnout bez práce či prostředků. Jak se tyto dva velmi podobné právní pojmy odlišují a na jaké okolnosti je lze vztáhnout? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

OSVČ a nárok na peněžitou pomoc v mateřství

Jak jsme výše uvedli, mateřská spadá do dávek nemocenského pojištění. Jeho platba ovšem není u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) povinná. Každý podnikatel se nicméně může k platbě nemocenského pojištění přihlásit dobrovolně.

Na mateřskou mají nárok matky podnikatelky, pokud si platí nemocenské pojištění alespoň 270 dní (tedy devět měsíců) v průběhu dvou let před nástupem na mateřskou, z toho přinejmenším 180 dní (šest měsíců) v posledním roce. Takto stanovená délka plateb má zabránit tomu, aby si budoucí matka začala platit nemocenské účelově až v okamžiku, kdy zjistí, že je těhotná. Učinit tak samozřejmě může z důvodu obav z běžného onemocnění, ale i v takovém případě bude mít na nemocenskou nárok nejdříve tři měsíce po započetí plateb.

Podnikatelka, která výše uvedenou podmínku plateb nemocenského splní, může čerpat peněžitou pomoc stejně jako zaměstnankyně nejdříve od osmého týdne (a nejpozději od šestého týdne) před termínem porodu. I zde je nárok na platbu dávky 28 týdnů (případně 37 týdnů v případě více dětí).

Tip: Příchod nového člena do rodiny dokáže pěkně zamíchat s životem všech jejích členů. Někdy je pro maminku šok najednou opustit své pracovní místo a ráda by si ještě při mateřské dovolené přivydělala. A nebo z jiného soudku, co když jste zaměstnavatel a zjistíte, že náhrada za pracovníka na rodičovské dovolené funguje lépe? Možnosti práce na mateřské a rodičovské dovolené jsme rozebrali v našem článku.

Kolik činí mateřská pro OSVČ?

Platba nemocenského pojištění rozhoduje také o tom, jak bude peněžitá pomoc v mateřství vysoká. Pochopitelně čím víc platí, tím vyšší mateřskou dostane. Jak vysoké pojistné na nemocenské pojištění odvádí, ale se ovšem odvíjí od toho, kolik OSVČ platí na sociálním pojištění.

Otcové a nárok na mateřskou

Po ukončení šestinedělí může o peněžitou pomoc v mateřství zažádat i otec dítěte či manžel matky. Děje se tak v situaci, kdy například matka nemůže či nechce zanechat kariéry, protože je například živitelkou rodiny. Naopak může jít také o případ, kdy žena práci neměla nebo si neplatila jako OSVČnemocenské pojištění. Pro potřeby úřadů je v takovém případě nezbytné uzavřít s matkou dítěte písemnou dohodu, že bude otec o dítě pečovat. Podpis matky musí být úředně ověřen.

Pro otce platí samozřejmě stejné podmínky týkající se nemocenského pojištění, tedy účast na něm přinejmenším devět měsíců za poslední dva roky, z toho šest měsíců v posledním roce. Otcové pak mohou čerpat mateřskou až od sedmého týdnu po porodu a celkově také mají nárok na kratší dobu – 22 týdnů při jednom dítěti nebo 31 týdnů u vícero dětí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024